Следвайте Гласове в ТелеграмПаскал Бонифас пред Фигаро: Нито една страна в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПаскал Бонифас пред Фигаро: Нито една страна в
Коментари Харесай

Паскал Бонифас: Държава, която иска помощ обикновено, се държи уважително към тези, които й я предоставят

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Паскал Бонифас пред Фигаро: Нито една страна в историята не е получавала такава поддръжка от своите съдружници като Украйна. И нито една страна не се е отнасяла към своите съдружници с такова пренебрежение, както си разрешава украинското управление. Оказваме забележителна помощ на Украйна, страдаме от следствията и по тази причина би трябвало да имаме право да кажем и нашето мнение.

В изявление oт 21 септември т.г., във връзка излизането на новата му книга „ Войната в Украйна: Геополитически потрес “, Паскал Бонифас, шеф на Френския институт за интернационалните и стратегически връзки (IRIS), предизвести за заплахата, подбудена от възможното присъединение на Украйна към Европейски Съюз и също по този начин съобщи, че нито една страна в историята не е получавала толкоз огромна помощ от своите съдружници, която да се е отнасяла толкоз надменно към тях.

Обикновено страна, която желае помощ, се държи почтително към тези, които й я дават. Но Зеленски избра друга тактика: той реши, че колкото повече изисква, толкоз по-трудно ще бъде на съюзницте му да му откажат. И защото Украйна беше нападната от водач, който не се харесва на Запад, до неотдавна на Зеленски всичко му се получаваше. Прощаваха му се неща, които от време на време бяха безусловно неприемливи. Например, да се твърди, че Меркел или Саркози са виновни за закононарушения против човечеството е нещо невъобразимо…

Или настояването всички френски компании да изоставен Русия, в противоположен случай ще бъдат считани за съучастници във военни закононарушения. Много си потеглиха от там и до какво докара това? Бяха завладяни от съветски олигарси.
Но в този момент вятърът задуха в другата посока... Усещам някаква отмалялост по тази линия.

Възникна спор даже с Варшава, която от дълго време беше главен съдружник на Киев и непрекъснато подлагаше на критика останалите европейци за „ незадоволителна поддръжка за Киев “. Днес откриваме, че самата Полша не е изцяло поредна. Сегашната промяна на тона е обвързвана и с вътрешнополитически императиви.

Отбелязвам, че нито една страна в историята не е получавала такава поддръжка от своите съдружници като Украйна. И нито една страна, получила помощ, не се е отнасяла към своите съдружници с такова пренебрежение, както си разрешава украинското управление.

Но очевидно и търпението им има граница.

Освен това дадохме на Киев правото да взема решения независимо. Но за какво? Ние оказваме забележителна помощ на Украйна, ние страдаме от следствията от тази политика, би трябвало да имаме право да кажем и нашето мнение.
От самото начало трябваше да заявяваме готовността си да помогнем за връщането на териториите, които Украйна загуби след 24.02.22 година, само че да настояваме за рационално отношение към въпроса за Крим и да пожелаваме да не ни въвличат в тази история.

Освен това, в атмосфера на прочувствено напрежение, дадохме кардинално единодушие за влизането на Украйна в Европейски Съюз, без да мислим за следствията. Но това би било злополука! За Европа, за Франция, за френското земеделие.

Европейските водачи взеха решение, че давайки зелена светлина на Украйна, те работят морално, че дават отговор на прочувствено условие от техните общества (което, апропо, е доста спорно), само че не помниха, че Украйна е изцяло неподготвена за европейска интеграция. В страната има колосална корупция. Ако нейният Брутният вътрешен продукт е повишен малко от 1991 до 2021 година, това не е поради войната, а поради вътрешни проблеми.

Бжежински сподели, че без Украйна Русия престава да бъде империя. Но Европейският съюз с Украйна в състава си в никакъв случай няма да може да стане мощен интернационален състезател. Той ще би трябвало да обезпечи цялостното възобновяване на Украйна, която от своя страна се управлява от Вашингтон при вземането на решения.

Направихме същата неточност и преди, като разширихме Европейски Съюз прекомерно бързо и това е повода за стратегическия неуспех на Европейски Съюз.

Известният френски геополитик Паскал Бонифас е роден през 1956 в Париж. Завършва лицея " Сент Екзюпери ", а по-късно Университета Париж ХІІІ и Института за политически проучвания във френската столица. През 1985 пази докторат по обществено право. Оттогава насам издава и годишника L'Année stratégique, а през 1991 основава списанието La Revue internationale et stratégique. През 1996 Бонифас стартира концепцията си за характера на актуалните войни, които съгласно него все по-рядко са " войни за завюване ", а в множеството случаи са " войни за обособяване ". От 1997 насам работи в региона на стратегическите и дипломатически аспекти на спорта и основава нова област на геополитическата просвета - " геополитика на спорта ". В интервала 2001-2005 е консултант в Организация на обединените нации, а от 1998-2004 е административен шеф на Института за висши проучвания в областта на националната защита (IHEDN). През 1986-1988 е консултант на парламентарната група на Социалистическата партия, а в интервала 1988-1992 е консултант на министрите на защитата Жан Пиер Шевенман и Пиер Жокс.

Преваод: Владислав Наков

Инфо: video.lefigaro.fr

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР